Op 6 december heeft minister Kuipers van Volksgezondheid, welzijn en sport de impactanalyse van de Nederlandse Zorg autoriteit aan de Tweede Kamer gestuurd. In de analyse heeft de NZa gekeken wat de effecten zijn voor de patiënt, de zorgprofessionals en de zorginstelling wanneer de interventiezorg aan patiënten met een aangeboren hartafwijking niet meer plaatsvindt in het UMC Utrecht, het LUMC, het UMCG of het Erasmus MC.
STATEMENT
Het UMC Utrecht heeft met belangstelling kennisgenomen van de door de NZa gemaakte impactanalyse. Met deze impactanalyse hoopt UMC Utrecht dat er meer inzicht is gekomen zodat een volgende stap kan worden gezet richting definitieve besluitvorming. In de allereerste plaats gaat het namelijk om de optimale kwaliteit van zorg voor alle patiënten met een aangeboren hartafwijking.
In de analyse wordt de impact van het verdwijnen van kinderhartzorg in de vier verschillende centra in kaart gebracht. Minister Kuipers noemt de impactanalyse in de Kamerbrief een aanvulling op de eerdere rapporten over dit vraagstuk van concentratie van deze vorm van zorg. Na het in kaart brengen van de impact moet er goed gekeken worden welke maatregelen nodig zijn om de problemen die dan ontstaan, gezamenlijk op te lossen.
Concentratie van zorg is noodzakelijk
Het UMC Utrecht vindt concentratie van zorg noodzakelijk om ook in de toekomst goede kwaliteit van zorg aan zoveel mogelijk patiënten te kunnen bieden. Een voorbeeld van een geslaagde concentratie van hoogcomplexe zorg is die van oncologische zorg voor kinderen in het Prinses Máxima Centrum. Hier is door de bundeling van kennis en expertise de kwaliteit van zorg aantoonbaar verbeterd voor jonge oncologie patiënten. Zo duurde bij kinderen met een neuroblastoom de ingreep minder lang en was er sprake van minder complicaties tijdens en kort na de operatie. Voor de concentratie van deze zorg is mede voor Utrecht gekozen om de daar al aanwezige kennis en faciliteiten van het naastgelegen integrale kinderziekenhuis, het WKZ van UMC Utrecht.
Margriet Schneider, voorzitter raad van bestuur van het UMC Utrecht: “Als er uiteindelijk een besluit tot concentratie wordt genomen zal de impact voor ieder ziekenhuis groot zijn. Het is belangrijk dat we de gevolgen van concentratie voor alle partijen onderkennen en deze gezamenlijk oplossen. We gaan dan ook graag zo snel mogelijk met alle bestuurders, patiëntenverenigingen, VWS en de zorgverzekeraars rond de tafel. Zodat we, in het belang van de patiënt en onze specialisten deze discussie kunnen afronden.”
Onze patiënten
Voor onze patiënten verandert er niets tot minister Kuipers een besluit heeft genomen. De minister heeft aangegeven dat hij begin 2023 tot een besluit wil komen.
Voor meer informatie over kinderhartzorg in het UMC Utrecht: